Bedankt voor uw contactaanvraag!

Wij zullen zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.

Bedankt voor uw nieuwsbrief-aanmelding!

Vanaf nu zult u onze nieuwsbrieven ontvangen.

Fysiotherapie Sittard Oost
patiËntenportaal
Adres
Bachstraat 103, 6137 RX Sittard
Telefoon
+31(0)46 - 452 85 19
SOLK en burnout/overspanning
SOLK en burnout/overspanning

SOLK en burnout/overspanning

Binnen onze praktijk is de afgelopen jaren een unieke, vernieuwende en uiterst succesvolle aanpak van Somatisch Onvoldoende Verklaarde Lichamelijke Klachten (SOLK) en burn-out/overspanning ontwikkeld. 
Dit gecombineerde beweeg- en gedragsprogramma, begeleid door fysiotherapeuten en psychologen, vindt plaats in ons Centrum voor SOLK (zie website).    

Wij gaan er vanuit dat SOLK ontstaan doordat te lang boven de lichamelijke en mentale belastbaarheidgrens gefunctioneerd is, voortdurende overprikkeling en overbelasting is dan het gevolg. Door onvoldoende herstel te nemen of in te bouwen wordt ingeleverd op lichamelijke- en mentale veerkracht, uiteindelijk leidend tot o.a. de volgende klachten:    

Deze klachten komen veel voor: 30-50% van de patiënten bij de huisarts heeft er last van en bij de specialist zelfs 40-60%. Bij ongeveer een derde van de mensen blijven er langdurige klachten bestaan, is de lijdensdruk groot en ondervindt men veel belemmeringen in het dagelijkse leven.    

De klachten treden vaak op na een langdurige periode van stress of grote inspanning. Veel van de genoemde klachten komen ook voor bij mensen die last hebben van burn-out of overspanning. Vanwege deze overeenkomsten, is de behandeling van deze klachten ook opgenomen in het gecombineerde beweeg- en gedragsprogramma voor SOLK.    

Het door ons ontwikkelde “zelfactie-programma” (het ZEHM-programma) bestaat uit twee onderdelen:    

  1. Een beweegprogramma waarbij onder fysiotherapeutische begeleiding in de oefenzaal gewerkt wordt aan o.a. meer bewegen (conditieopbouw), aan ontspanning en ademhaling met o.a. mindfullnes en aan energiemanagement. Scoringslijsten worden gebruikt om tot een adequate dagelijkse energie- en activiteitenbalans te komen.
  2. Uitleg en voorlichting, wordt door de psycholoog/healthcoach gegeven, om inzicht te krijgen in het ontstaan en het in standhouden van de klachten. Voorts worden vaardigheden aangeleerd om gezond gedrag te realiseren en vast te houden.

Beide onderdelen worden gezamenlijk en ook afzonderlijk gegeven door de fysiotherapeut en psycholoog, middels individuele sessies en groepssessies, waarbij geformuleerde persoonlijke doelen geëvalueerd worden. Het uiteindelijke doel is om weer controle over de klachten te krijgen en lichamelijke- en mentale veerkracht terug te winnen en ook weer bijvoorbeeld werk te hervatten.    

Zoveel als mogelijk wordt het programma vergoed via de aanvullende ziektekostenverzekering, ook aan de bedrijfsarts (en de werkgever) worden aanvragen/offertes verstrekt om vergoeding van het ZEHM-programma gerealiseerd te krijgen. 
Voor vragen en deelname kunt u bij ons terecht of kijk op onze website. Wij zijn lid van het netwerk van landelijk behandel- en expertise centra, het NOLK.    

Uitvoerend behandelaar
Bert KallenLuc Cremers en Merijn van den Boogaard

Aanvullende informatie:
    

swipe
Fysiotherapie Sittard Oost
Adres
Bachstraat 103, 6137 RX Sittard
Telefoon
+31(0)46 - 452 85 19