Bedankt voor uw contactaanvraag!

Wij zullen zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.

Bedankt voor uw nieuwsbrief-aanmelding!

Vanaf nu zult u onze nieuwsbrieven ontvangen.

Fysiotherapie Sittard Oost
patiËntenportaal
Adres
Bachstraat 103, 6137 RX Sittard
Telefoon
+31(0)46 - 452 85 19
Heup/knie artrose en vervanging
Heup/knie artrose en vervanging

Heup/knie artrose en vervanging

Joint Plan

Boven de leeftijd van 50 jaar hebben we allemaal kans om klachten te krijgen van artrose in de heup of knie. In een vergevorderd stadium kan dit tot gewrichtsvervanging (prothese) leiden, maar in de beginfase zijn de klachten goed met gerichte oefeningen en medicatie te verhelpen! Om u in elk stadium met de beste behandeling van dienst te kunnen zijn, hebben we een Joint Plan opgesteld. Dit Joint Plan is zowel wetenschappelijk onderbouwd als afgestemd met de huisartsen en orthopeden in deze regio. Het plan bestaat uit 4 fases:    

 1. Voorlichting, oefeninstructies voor thuis.
  Na onderzoek van het aangedane gewricht krijgt u uitleg over de huidige toestand en heeft u ruime gelegenheid om vragen te stellen. Bij lichte mate van artrose kunt u met deze informatie en bijbehorende oefeningen, thuis direct aan de slag. Na 3 weken wordt er een vervolg afspraak gepland om de voortgang te bespreken.
   
 2. Medische trainingstherapie gericht op aansterken spieren
  Bij matige tot ernstige artrose ontstaan er klachten bij lang lopen en traplopen. Door de pijn gaat men activiteiten minderen of anders bewegen. Het gevolg is dat de beenspieren zwakker worden. Doordat de spieren een beschermende functie hebben, zorgt spierzwakte voor een toename van de artrose. Daarom is spierkracht- en stabiliteitstraining nodig om het gewricht te beschermen. Bij 80% van de mensen leidt dit bovendien tot vermindering van de pijnklachten. In deze fase is professionele ondersteuning nodig, omdat de training afgestemd moet zijn op de belastbaarheid van het gewricht. Deze ondersteuning krijgt u in ons medische trainingsprogramma van 2-3 maanden.
   
 3. Preoperatieve trainingstherapie en voorlichting
  Beter in is beter uit! Hoe mobieler en sterker het gewricht, des te beter de resultaten zijn na de gewrichtsvervanging. U krijgt in de laaste fase voor de operatie gerichte oefeningen en informatie om optimaal de operatie in te gaan.
   
 4. Postoperatieve revalidatie
  Complicaties na een nieuwe heup of knie zien we zelden. Bijna iedereen is zeer tevreden, of ze nu in Nederland of België geopereerd worden. De complicaties ontstaan vaak wanneer men te vroeg alle activiteiten wilt oppakken. Onze voornaamste rol is daarom begeleiding en aansturing tijdens de revalidatie. Dit doen vanaf de vanaf de 1e week na de operatie bij u thuis tot aan volledig herstel in de oefenzaal. We beschikken hiervoor over een speciale hometrainer waarbij u al met minimale kniebuiging kunt fietsen om de gewrichten soepel te maken.     

Focuspraktijk

Fysio Sittard Oost is een focuspraktijk voor heup/knie artrose of vervanging. Dit houdt in dat in zo’n praktijk deze klachten zo veel mogelijk door één therapeut (Eric Bousema) en volgens een wetenschappelijk onderbouwd protocol behandeld worden. Deze behandeling is daardoor het meest efficiënt. Daarnaast wordt een afwijkend behandelverloop eerder herkend en bijgestuurd door de ruime expertise van de therapeut.    

Vergoeding

Fase 1:   2 sessies, vergoed vanuit aanvullende verzekering    

Fase 2:   15 sessies, met verwijzing volledig vergoed vanuit de basisverzekering. U betaalt eigen risico, maar u    kunt de aanvullende verzekering blijven gebruiken voor andere fysiotherapeutische behandelingen.    

Fase 3:   4-6 sessies, vergoed vanuit de aanvullende verzekering.    

Fase 4:   speciale regeling in verband met chronische indicatie.    

Uitvoerend behandelaar:
Eric Bousema    

swipe
Fysiotherapie Sittard Oost
Adres
Bachstraat 103, 6137 RX Sittard
Telefoon
+31(0)46 - 452 85 19